Redigering

Er din hjemmeside sat op korrekt, skulle det være ganske ligetil for dig at foretage rettelser.

Start med at åbne redigeringssiden for den pågældende side i kontrolpanelet. Du finder oversigterne for indlæg og sider under kontrolpanelets menu i venstre side hhv. under punkterne Indlæg (engelsk Posts) og Sider (engelsk Pages). Her præsenteres du for en oversigt over alle websitets poster; klik på en overskrift for at åbne den pågældende post.

Tekstredigering

I det fleste tilfælde sker opdateringen blot ved, at du åbner den pågældende side/indlæg i kontrolpanelet og ændrer i titel og tekst, og ikke andet end det.

Men somme tider vil dit website være sat op med individuelt layoutede sider, og her må du forholde dig til den anvendte page builder. Er der anvendt en sådan page builder, vil du ikke se redigeringsfeltet for indholdet, men derimod et område med elementer, der simularer layoutet på den pågældende side.
Her gælder det for dig om at identificere elementerne, der indholder den redigerbare tekst. Anvender du Enfold eller Divi, vil dette fremgå forholdsvist tydeligt.

Vær opmærksom på, at du kun redigerer i regulær tekst, som du kan finde et pendant til på websitets side. Tager du fejl af elementerne og ændrer indstillingerne for de forkerte designelementer, kan sidens opsætning i værste fald ødelægges. Omvendt vil skaden næppe være større end at den kan rettes igen – samme sted hvor du fejlagtigt havde redigeret.

Preview og publicering

Du kan med fordel bruge preview-knappen i Publish-boksen øverst til højre i redigeringsområdet, hvis du vil tjekke dine ændringer. Herved åbnes et vindue med det redigerede indhold, dog uden at det er publiceret for offentligheden.

Dette sker først ved at du klikker på den markante blå Update-knap i samme Publish-boks.

Ønsker du ikke at publicere en artikel endnu, bør du gemme den som en kladde. På den måde vil den ikke – heller ikke fejlagtigt – vises på hjemmesiden. Dette er også måden at deaktivere en side på.

Billeder

Somme tider kræver indholdet, at du tilføjer et billede til teksten – hvadenten det sker inden for en page builder eller blot i standard-editoren. Der er to (tre) muligheder for at overføre filer til websitet:

  • Mediebiblioteket; hvis du ønsker at uploade flere filer samlet. Vælg menupunktet Medier > Tilføj ny. Her kan du trække dine filer direkte over i browservinduet (inden for den stiplede linie).
  • Direkte under artikelredigeringen; hvis du står midt i en opdateringssituation. Vælg da knappen Tilføj medier over tekstredigeringsvinduet.
  • Og så den tredie variant: en page builder har ofte sin egen, men ofte let gennemskuelige metode til at give dig mulighed for et billed-upload i selve artiklen.

Mens du uploader et billede, sørger systemet for at oprette en række billedvariationer i forskellige størrelser, som du vil kunne vælge imellem, når du endeligt indsætter billedet i dit indhold. Det er vigtigt at vælge det optimale format, afhængigt af sammenhængen; for store billeder tager evigheder for brugerens browser at hente, og for små billeder er grynede og uskarpe.

Et billede på en webserver optager mange ressourcer, ikke mindst under fremstillingen af billedvarianterne. Derfor bør du ikke uploade billeder, der er unødvendigt store. Hvis et billede uploades i sin oprindelige opløsning, fx. fra din mobiltelefon, vil konverteringsprocessen i uheldigste fald afbrydes, da serveren ikke nødvendigvis har tilstrækkeligt med ressourcer til at omregne data fra et billede der fylder adskillige MB.

Det har vist sig som en god tommelfingerregel, at et billede aldrig bør være bredere end 1800 pixel på den lange led. Højkantbilleder bør generelt undgås; i så fald bør de kun anvendes i mindre størrelser. Her vil den maksimale højde være ca. 6-900 pixel.

Gyldne regler

  • Redigér kun tekst, som du kan genkende inde på hjemmesiden.
  • Aldrig slette noget. Deaktivér det i stedet, særligt hvis du er i tvivl.
  • Klik aldrig på en knap eller et link, der er farvet rødt. Medmindre du har helt præcist styr på, hvilke konsekvenser din handling har.
  • Upload aldrig billeder, der er større end 1800 pixel i bredden.
  • Undgå upload er højkantbilleder.
  • Hold fingrene fra hjemmesidens generelle indstillinger.
  • Undlad at installere (eller deinstallere) plugins på egen hånd. Lad os om det.
  • Hold fokus, mens du foretager ændringer. Kontrollér efter hver ændring.

God arbejdslyst!