Arkitektur

Din hjemmeside (vi kalder den website fra nu af) er bygget på platformen WordPress. WP er et Web Content Management System (CMS), som systematisk adskiller indhold, struktur, design og kode fra hinanden. På den måde er det ret ligetil for medarbejdere, der ikke har høj teknisk indsigt, at sørge for den daglige opdatering af indholdet på websitet.

For at forstå, hvorledes man gør, er det en fordel at have et elementært kendskab til den underliggende arkitektur og de begreber, der anvendes i forbindelse med redigeringen.

Sider

Dit website er som udgangspunkt bygget op af sider. Én af dem er forsiden, som er specielt layoutet, men ellers ikke adskiller sig fra andre sider ud fra en teknisk synsvinkel. Sider betragtes som statiske, da disse indgår i websitets hovedmenu. De danner websitets rygrad og bør ikke ændres undervejs, da de systematisk beskriver websitets budskab.

Sider ordnes hierarkisk i forhold til hinanden og gøres tilgængelige i websitets hovedmenu.

Indlæg

Hvis du arbejder med nyheder, der publiceres fra tid til anden, skal du aldrig bruge sider til det. Det bruger du indlæg til. Indlæggene sorteres efter publiceringsdato, og det giver god mening for nyheder. For således vil systemet automatisk præsentere nyhedsartiklerne med de seneste udgivelser først.

Indlæg kan tilmed knyttes til kategorier, hvilket i mange tilfælde er ganske praktisk.

Særlige indholdstyper

I særlige tilfælde er det nødvendigt at arbejde med flere indholdstyper end Sider og Indlæg. Det kan være sig kalenderevents, produkter i en webshop, episoder i en podcast osv. Det interessante er i denne sammenhæng, at Sider, Indlæg og alle andre former for indholdstyper er afledt af samme ur-indholdstype, nemlig en Post.

Sådan en post indeholder som minimum altid en titel (overskrift), et indholdsfelt, en publiceringsstatus og -dato og en række andre parametre. Enhver post kan på et website vises som selvstændig side.

Navigation

Brugeren skifter mellem siderne på dit website ved at finde hovedmenuen, som vi fremover kalder Navigationen. På et website bør der altid være én hovednavigation, og den placeres i toppen af hver side. Navigationen genereres automatisk og er ens på alle sider; kun den viste side vil måske være fremhævet.

Medier

Billeder, PDF-dokumenter og andre medier, som skal gøres tilgængelige på websitet, samles i Mediebiblioteket. Dette er en oversigt over al indhold, der er uploadet til serveren i form af filer.

Mediebiblioteket bruges hovedsageligt til billeder, der skal indsættes rundt omkring på siderne til at ledsage den skrevne tekst. Men du kan også uploade pdf- og zip-filer, hvis dine læsere skal være i stand til at hente et katalog eller et pressekit fra websitet.

Brugere

For at kunne redigere på websitet, skal du være oprettet som bruger. En bruger har adgang til systemet i forskelligt omfang, afhængig af brugertype. Således har en administrator adgang til alt, mens en forfatter kun kan skrive indlæg.

Hvis din opgave er at redigere i indholdet på sitet, uploade nye billeder og skrive nye artikler, vil det give bedst mening for dig at være enten forfatter eller redaktør; sidstnævnte kan også rette i andre forfatteres artikler. I modsætning til en administrator kan en redaktør ikke tilgå websitets centrale indstillinger i theme eller plugins – og dermed uforvarende komme til at ødelægge noget på websitet.